Świeżość kawy

Porozmawiajmy najpierw o świeżych ziarnach kawy, jakie one są?

Po pierwsze, wszystko ma swój okres przydatności do spożycia, a zalecany okres przydatności do spożycia ziaren kawy wynosi 2 miesiące od daty palenia. Dość łatwo jest sprawdzić tę datę, jest ona zapisana na każdym opakowaniu kupowanych ziaren.

Ziarna kawy zawierają mieszaninę kwasów, olejów i innych cząsteczek smakowych. Razem stanowią one „rozpuszczalne składniki kawy”. Mają one znaczący wpływ na smak kawy podczas jej parzenia. Kiedy ziarna kawy są palone, ciepło wydaje się wyciskać większość wilgoci z ziaren, a wraz z wilgocią na powierzchnię uwalniana jest esencja kawowa, czyli kofeol. Kofeol to zbiorcze określenie dla około 750-850 związków, które są odpowiedzialne za smak i aromat ziaren. Związki smakowe i zapachowe są rozpuszczalne w wodzie i lotne, co oznacza, że mają tendencję do wietrzenia. W rzeczywistości, gdy ziarna są przechowywane bez przykrycia, powoduje to szybszą utratę tych właściwości.

Niestety, prawie niemożliwe jest odróżnienie świeżego ziarna od nieświeżego tylko wizualnie.

Kolejnym elementem oceny świeżości ziaren kawy jest proces odgazowywania. Świeżo palone ziarna aktywnie wydzielają CO2 (dwutlenek węgla) przez kolejne 5-7 dni. Aby proces ten nie spowodował „eksplozji” opakowania, jest ono wyposażone w zawór jednokierunkowy. Umożliwia on bezpieczną ucieczkę dwutlenku węgla i zapobiega przedostawaniu się tlenu do opakowania, co przyspiesza starzenie się kawy. Później proces odgazowywania również zachodzi, ale nie z taką intensywnością. Można go zaobserwować podczas parzenia espresso. Im świeższe ziarna, tym intensywniejsza śmietanka (kawowa pianka). Podczas parzenia ręcznego widać to po tym, że tworzą się większe bąbelki, a skórka unosi się nieco wyżej.

Aromat kawy. Po otwarciu paczki w całym pomieszczeniu unosi się przyjemny aromat - jest to jeden z wyznaczników świeżości kawy. Może nie być tak silny, gdy kawa jest przechowywana w ziarnach, ale nadal jest dość zauważalny.

Głównym kryterium jest oczywiście sam smak. Nieświeże ziarno nie będzie miało jasnego, zrównoważonego smaku, ale będzie miało „zakurzony”, być może nawet stęchły smak.

Przejdźmy zatem do kwestii właściwego przechowywania kawy.

Aby kawa zachowała swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywana. Nowoczesne opakowanie, w którym kupiłeś kawę, zazwyczaj posiada zapięcie, które pomaga utrzymać szczelność ziaren, ale powinieneś upewnić się, że jest ono szczelnie zamknięte i nie pozwala na przedostanie się wilgoci do środka. Ponadto, nie należy trzymać opakowania w bezpośrednim świetle słonecznym lub w pobliżu źródeł ciepła, co przyczyni się do utraty wilgoci zawartej w ziarnach. Mówimy też o samych ziarnach, a nie o kawie mielonej, ponieważ ich mielenie tylko przyspiesza utratę ich zdrowych i smacznych właściwości. Dlatego zalecamy przechowywanie kawy mielonej nie dłużej niż tydzień. Nie przechowuj też kawy w lodówce. W lodówce znajduje się zbyt wiele różnych zapachów i wilgoci, które kawa może łatwo wchłonąć. Wystarczy chłodne, ciemne miejsce.

Koszyk